Meny

MENY

Søk

SØK

Festspillene i Elverum FiE
Meny

MENY

Program

3.-11. august 2018

Velg dag:

Alle

3.

4.

5.

6.

7.

8.

9.

10.

11.

Velg dag:

Alle

3.

4.

5.

6.

7.

8.

9.

10.

11.

fredag 3. august


Åpningskonserten

Terningen Arena, Elverum

18:00

Kjøp


Les om konserten

Johannes Rusten (1984–): Ouverture til Elverum

Anton Bruckner (1824–1896): Symfoni nr 5 i B-dur
1. Introduction: Adagio – Allegro
2. Adagio: Sehr Langsam
3. Scherzo: Molto vivace (Schnell) – Trio: Im Gleichen Tempo
4. Finale: Adagio – Allegro moderato

Åpningskonserten på årets Festspillene i Elverum byr på en helaftens symfoni dirigert av Eliahu Inbal (f. 1936), en av de få gjenlevende store Bruckner-tolkerne. Inbal var sjefdirigent for hr-Sinfonieorchester i Frankfurt i perioden 1974–1990 og sammen med dette orkesteret var han en av de første som spilte inn de originale versjonene av flere av Bruckners symfonier.

Bruckner er i stor grad nettopp kjent for sine monumentale symfonier. Den femte symfonien ble skrevet i 1875–1876 og er kanskje den mest intellektuelle av dem alle. Bruckner selv hørte aldri denne symfonien fremført. I hans levetid ble den spilt en gang arrangert for to klaver og første gang for orkester i Graz i 1894, men da var Bruckner selv for syk til å kunne være tilstede. Symfonien har ingen undertittel, men den har likevel fått kallenavn som «den tragiske» eller «pizzicato-symfonien». Selv skal Bruckner ha referert til symfonien som «den fantastiske», men dette ble aldri noen formell tittel. Verket er intrikat og kontrapunktisk skrevet. Høydepunktet kommer usedvanlig sent i symfonien, først med en koral mot slutten av sistesatsen.

Ungdomssymfonikerne består av landets fremste utøvende musikkstudenter og for dem er dette prosjektet en unik sjanse å få oppleve en av de mest kjente Bruckner-tolkere, Eliahu Inbal, mens han enda er aktiv dirigent. Det er ikke mange gjenlevende fra hans generasjon og hans tradisjon, så både publikum og orkesterutøverne må gripe sjansen til å oppleve denne konserten!

Kjøp billett

lørdag 4. august


Drivhusblommer

Gaarder gård, Elverum

13:00

Kjøp


Ole Edvard Antonsen

Les om konserten

Kammermusikerne serverer en bukett med drivhusblomster. Noen evergreens og andre mindre kjente, men like fullt så vakre og modne blomster. Publikum får oppleve blomster som skinner i hverandres lys. Dette er en bukett det er lett å like, lett å bli glad i og hvor man sitter igjen med en mengde farger. Velkommen til Gaarder gård, midt i Elverum sentrum.

Øystein Sommerfeldt (1919–1994): Sonata Saxifraga
Johan Halvorsen (1864–1935): Passacaglia
George Gershwin (1898–1937): 3 Preludes
George Gerschwin: Summertime
William Bolcom (1938): Cabaret-sanger
Per Nørgård (1932): I ching 3. sats
Tom Johnson (1939): Failing
Trad. Folksongs
Reinhold Glière (1875–1956): fra «Huit Morceaux» op. 39
Johann S. Bach 1685–1750): fra Suite nr. 3 i C-dur
Bjarne Brustad (1895–1978: Eventyr Suite 1. sats
Morton Gould (1913–1996): Benny’s gig-duetter

Kjøp billett

Korps – en slags kjærlighetshistorie

Hamar kulturhus

18:00

Kjøp


Les om konserten

KORPS er en teaterforestilling som hyller korpslivet i bygd og by. Knut Nærums tekst er varm og full av humor. Når Teater Innlandet samarbeider med oss fyller vi selvsagt scenen med Innlandets ypperste korpsungdom! Det er en glede å få samarbeide med teatret og for alle som liker Knut Nærums tekster er dette en enestående mulighet til igjen å få oppleve hans Ibsenpris-nominerte manus, skrevet for Teater Innlandet, til ære for hele korpsbevegelsen.

Av: Knut Nærum
Regi: Janne Langaas
Scenograf: Kristin Bengtson
Lysdesign: Kåre Nordseth
Komponist Teater Innlandets Marsj: Øivind Roos

Kun 500 plasser!

Forestillingen er støttet av Sparebankstiftelsen Hedmark.
Offisiell samarbeidspartner er Eidsiva.

Kjøp billett

På en fremmed strand

Våler kirke

19:00

Kjøp


Les om konserten

Se utover havet. Se horisonten. Hør bølgene. Hør flyten. På denne konserten skal du bare la tanker og følelser flyte fritt mellom himmel og hav. Det er fire engelske komponister som alle er påvirket av Atlanterhavet som blir tolket av et knippe av våre fremragende kammermusikere.  Wayne Marshall avslutter konserten med orgelimprovisasjoner, en bølge som skyller det hele i land. Velkommen til Våler kirke.

Rebecca Clarke (1886–1979): Bratsj sonate 1. sats
Ralph Vaughan Williams (1872–1958): The Lark Ascending
Edward Elgar (1857–1934): Lieder
Benjamin Britten
(1913–1976): fra Cello sonate nr. 3
Soloorgelimprovisasjon

Kjøp billett

En trippel hyllest

Melgården, Åmot

19:00

Kjøp


Les om konserten

Zienerfilharmonien med trippel hyllest. Markering av to åremålsdager for to store musikkpersonlighetene fra Åmot: det er i år 175 år siden Oluf Melvold ble født og 100 år siden Tollef Nielsen Mykleby døde. Ensemblet har valgt på øverste hylle blant deres tallrike komposisjoner. Samme år som Mykleby døde, så en annen stor åmoting dagens lys: visekunstneren og forfatteren Vidar Sandbeck.

Les også Torgeir Zieners tekst i notatet vi har publisert på Facebook om Melgården, Mykleby, Melvold og Storbekken >

Kjøp billett

søndag 5. august


Festspillgudstjeneste

Elverum kirke

11:00

Gratis


Les om konserten

Tradisjonen tro inviterer vi til en musikalsk fyldig festspillmesse. «Eternal Source of Light Devine» og «Let the Bright Seraphim in Burning Row» av Georg Friedrich Händel, «Agnus Dei lux mundi» av Trond Kverno m.m.

Gratis

Festspillutflukt

Gravberget Gård

13:00

Kjøp


Les om konserten

Festspillutflukten går til Gravberget gård og til Gravberget kirke hvor det er festspillkonsert med Sinikka Langeland Ensemble. Vi møtes til lunsj på Gravberget gård kl. 13:00.

Kjøp billett

Et spann villbring

Kunstbanken

14:00

Kjøp


Les om konserten

Ikke ett spann, men flere spann. Ikke så mange ville bær, men noen ekstra smakfulle. Her møter du de små besetningene i kammermusikken; soloer, duoer. Det blir bær med fart i fra Kodály, de kjente Ibsen-sangene fra Grieg, tapte mynter fra Beethoven (og det i Kunstbanken!) og Micheal Grolid med sine egne komposisjoner, en alene og en med Catharina Chen. Velkommen til Kunstbanken i Hamar.

Zoltán Kodály (1882–1967): Duett for fiolin og cello op. 7, 3. sats
Edvard Grieg (1843–1947): Lieder
Ludwig van Beethoven 1770–1827): Rondo a Capriccio op. 129  
Michael Grolid (1997): Stykke for bratsj nr. 1
Michael Grolid: Duett 

Kjøp billett

Starflowers – Børli 100 år

Gravberget kirke

15:30

Kjøp


Les om konserten

Sinikka Langeland Ensemble, som består av noen av Norden beste jazzmusikere, har utgitt flere CD-er med Sinikka Langelands musikk til tekster av nordiske poeter. Langeland var bare 17 år da hun tonsatte et dikt av Børli for første gang. I 1985 satte hun tone til «Langt innpå skoga» – også navn på hennes debutplate i 1994. Allerede i 1996 kom oppfølgeren Har du lyttet til elvene om natta viet tekster av Hans Børli. Plata var et samarbeid med den svenske mesterbassisten Anders Jormin. Hun ble kontaktet av Louis Muinzer som da jobbet for BBC Radio og det viste seg at han ved siden av å lage radioprogrammer arbeidet med å gjendikte lyrikk. De innledet et samarbeid som endte med boka We Own The Forests og Sinikka har senere kunnet synge Børli på engelsk i blant annet Irland, India og Japan. – Det var veldig spesielt å synge «Have you listenend to the rivers in the night» ved Ganges i India. Japanerene liker også svært godt tekstene med sin sterke tilknytning til natur, særlig trær, forteller hun. Planen var å synge på engelsk på debutplata for det velrennomerte tyske plateselskapet ECM, men produsenten Manfred Eicher oppmuntret henne til å synge på originalspråket, men ha de engelske tekstene i CD heftet. Starflowers ble navnet på plata og etter svært gode anmeldelser ventet turné i både USA og Japan.

Kjøp billett

Historien om en soldat

Hamar kulturhus

19:00

Kjøp


Ole Edvard Antonsen

Les om konserten

Historien om en soldat er minst like aktuelt i dag som da den ble skrevet for 100 år siden. Musikkteateret av Igor Stravinskij og Charles Ramuz, basert på et russisk folkeeventyr, framføres i Hamar kulturhus søndag 5. august med Anders Baasmo Christensen i de tre rollene som soldat, djevelen og forteller.

En ung soldat er på vei hjem til sin forlovede og sin mor. Han stopper ved en bekk og tar fram fiolinen fra sekken. Da dukker en velkledd herre opp (djevelen) og vil ha fiolinen. I bytte mot fiolinen skal han få en bok fra djevelen hvor han kan lese om den framtidige økonomiske utviklingen. Den velkledde mannen lover at den unge soldaten skal bli veldig rik. Det blir en poetisk og dramatisk dannelsereise med den unge lettlurte soldaten i hovedrollen i møte med overmakten, djevelen. Hvordan det går til slutt, får du oppleve i kulturhuset.

Verket er skrevet for sju instrumenter inkludert en virtuos stemme for fiolin. Det veksler mellom historien fortalt av soldaten, djevelen og en forteller og musikken – med Anders Baasmo Christiansen i alle rollene. Ensemblet består av et stjernelag med Florian Donderer, fiolin, Leif Arne Tangen Pedersen, klarinett, Martin Kuuskmann, fagott, Ole Edvard Antonsen, kornett, Audun Breen, trombone, Knut Erik Sundquist, kontrabass  og Hans-Kristian Kjos Sørensen, slagverk.

Historien om en soldat ble komponert i 1918. Under 1. verdenskrig var det vanskelig å sette opp storslåtte orkesterverk fordi de fleste musikerne var sendt i skyttergravene. Stravinskij hadde til rådighet et ensemble på bare sju musikere, men skapte sammen med forfatteren Charles Ramuz et av tidenes mest fascinerende verk.

Kjøp billett

mandag 6. august


Møt artisten – Marianne Beate Kielland

Elvarheim, Elverum

12:00

Gratis


Les om konserten

Gratis

Vengen av ei grågås

Sorknes Gård, Rena

18:00

Kjøp


Les om konserten

Grågåsa flyr høyt. Kanskje sju, åtte tusen meter opp i lufta. Så høyt at du ser jorda krumme seg i ytterkantene. Fra det perspektivet kan du få øye på mye. Slik som det fullkomne stykket til Mozart, Kvintett for klarinett og strykekvartett K581. Du kan også oppleve kontrastene i Grenzgänge, der Hans-Kristian Kjos Sørensen gir deg Bach og Cage, Brustad og Aperghis. Velkommen til en himmelsk kveld på Sorknes Gård på Rena.

Wolfgang Amadeus Mozart (1756–1791): Kvintett for klarinett og strykekvartett K581
Andre avdeling: Grenzgänge. Musikk av Johann Sebastian Bach, Georges Aperghis, John Cage, Bjarne Brustad og Hans-Kristian Kjos Sørensen.

Kjøp billett

Stjernestund

Gaarder gård, Elverum

22:00

Kjøp


Ole Edvard Antonsen

Les om konserten

Her får du oppleve stjernene slik du aldri før har gjort. Stjernelaget på scenen er hentet inn til denne sommernatten for å gi deg en magisk stund med vakker og gripende musikk. Beethovens sju variasjoner over Tryllefløyten og Corellis Sonate er kanskje stjerneglimt du kjenner fra før. Bottesinis Tarantella for kontrabass og piano vil gi mange en ny opplevelse av kontrabass som et stjerneinstrument. Og Schumanns gripende historie Frauenliebe und -leben ender opp med grunnesessen i storhet om stillhet, det storslagne i det usagte … Velkommen til Gaarder gård.

Arcangelo Corelli (1653–1713): Sonate
Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791): Sonate Kv292
Ludwig van Beethoven (1770–1827): 7 variasjoner over Tryllefløyten WoO46
Giovannio Bottesini (1821–1889): Tarantella
Robert Schumann (1810–1856): Frauenliebe und -leben op. 42

Kjøp billett

tirsdag 7. august


Møt artisten – Florian Donderer

Elvarheim, Elverum

12:00

Gratis


Les om konserten

Gratis

Ukjent Gull Ifra Grønne Skoger

Elverum Kulturhus

19:00

Kjøp


Tom Steinar Lund

Les om konserten

Tom Steinar Lund har komponert nye melodier til et trettitalls tekster av Vidar Sandbeck. Tirsdag 7. august urframfører Lund med solide musikere, visene i Kulturhuset i Elverum. Sandbeck ville blitt hundre år i år. Elverumsingen Tom Steinar Lund er tidligere kjent som kunstnerisk ansvarlig for platen Gull Ifra Grønne Skoger, der en rekke kjente norske visesangere tolket Sandbecks viser med stor suksess. Nå har Lund jobbet i nesten ett år med mer enn førti tekster som ikke tidligere er tonesatt. Lund fikk tekstene av Målfrid Sandbeck. Tekstene har stått på trykk i Østlendingen på 1950-tallet. Siden har de blitt liggende. De som har fått en prøvelytt har vært full av lovord: Lund har truffet blink med sine melodier. Gled deg til Ukjent Gull Ifra Grønne Skoger!

Kjøp billett

Tidens vei

Hamardomen

21:00

Kjøp


Ole Edvard Antonsen

Les om konserten

Etter krig kommer fred. Men hvor går veien videre? Hvilke valg tar vi mennesker når vi er preget av tap og sorg? Hans Børli skrev «Tidens vei» ett år etter 2. verdenskrig. I Hamardomen møter vi komponister som har sterke musikalske uttrykk preget av krig og fred. Hindemiths stykker ble forbudt framført av nazistene og han måtte rømme landet. Pärt emigrert i 1980 på grunn av trykket fra sovjetmakten. Korngold komponerte arien der en kvinne leter etter sin døde mann i ruinene. Mahler tar avskjed med verden … Velkommen til en høytidsstemt konsert i Hamardomen.

Georg Friedrich Händel (1685–1759): Suide i D-dur
Arvo Pärt (1935): Fratres
Karl Jenkins (1944): «Benedictus, The Armed Man» (Arr. Ole Edvard Antonsen/Wolfgang Plagge) fra Mass for Peace
Aaron Copeland (1900–1990): Quiet City
Peter Tchaikovsky
(1840–1893): Strykekvartett nr. 1., 2. sats
Eric Wolfgang Korngold (1897–1957): «Marietta’s lied» fra Die Tote Stadt
Gustav Mahler (1860–1911): «Ich bin der Welt abhanden gekommen»

Kjøp billett

onsdag 8. august


Møt artisten – Catharina Chen

Elvarheim, Elverum

12:00

Gratis


Les om konserten

Gratis

Solregn

Stange kirke

18:00

Kjøp


Ole Edvard Antonsen

Les om konserten

Vårregnet trår varsomt i sølvsko over gusten jord etter snøbråningen. Slik åpner diktet av Børli som gjennom en vakker skildring av naturen ender opp med at snur du øret mot vinden og lytter med hele ditt hjerte, da hører du granngivelig Gud puste. I kirken fra 1200-tallet blir det sanger av Kurtág, Brahms og Corea. Spanske folketoner av de Falla og lett sommerregn av Mozart. Velkommen til Stange kirke.

Manuel de Falla (1876–1946): 7 spanske folketoner (Arr. Ole Edvard Antonsen/Wolfgang Plagge)
Johannes Brahms (1833–1897): To sanger op. 91
György Kurtág (1926): Het Dal
Chick Corea (1941): Children songs
Wolfgang Amadeus Mozart (1756–1791): Trio Kegelstatt K498

Kjøp billett

Bernstein i 100

Terningen Arena, Elverum

19:00

Kjøp


Les om konserten

Årets populærkonsert med Ungdomssymfonikerne.
Dirigent: Wayne Marshall
Solister: August Schieldrop, tuba, og Wayne Marshall, piano
Konserten ledes av: Heine Totland og Gisle Børge Styve

Leonard Bernstein (1918–1990): Candide Suite og Overture
Leonard Bernstein (1918–1990): «Symphonic Suite» fra On the Waterfront
George Gershwin (1898–1937): Piano Concert i F, siste sats, solist Wayne Marshall
Jules Levy (1838–1903): Grand Russian Fantasy, siste sats, (cadenza: Harald Ramm Haugland), solist August Schieldrop

Les også notatet om Bernstein på Facebook >

Etter konserten rigges det til i foajeen i Terningen Arena for et «etterpålag» med Heine & Gisle og deres bejublede forestilling, «Musikk e komme for å bli».

Kjøp billett

torsdag 9. august


Møt artisten – Wayne Marshall

Elvarheim, Elverum

12:00

Gratis


Les om konserten

Gratis

Diktet je alltid drømte om

Elverum kirke

18:00

Kjøp


Ole Edvard Antonsen

Les om konserten

Duke Ellington (1899–1974): fra Sacred Concert
Trad. norske folketoner
Diverse program

Kjøp billett

Festspillkro med Jan Eggum & Oslo Strings

Elverum Rådhus, festsalen

21:00

Kjøp


Les om konserten

Jan Eggum & Oslo Strings.

– Jeg gleder meg veldig til å spille under Festspillene i Elverum førstkommende torsdag, sier Jan Eggum. Han har forberedt seg med hele femten konserter i sommer. Styrkekvartetten han har med seg, er også godt forberedt etter en rekke konserter over hele landet sammen med Jan Eggum det siste året.

– Vi gjør både ting som forventes og ikke forventes av en konsert med strykekvartett, men disse musikerne har spilt med det meste av norske pop og rockartister (sist under Spellemannprisen). De fikser ikke bare klassisk repertoar men også rocka versjoner av sanger hvor jeg til og med kan legge bort gitaren, sier Eggum.

Programmet omfatter låter skrevet mellom 1973 og 2013 og inkluderer klassikere som «Mor jeg vil tilbake», «Kor e alle helter hen» og «Ryktet forteller», som ble skrevet for Gitarkameratene. Det blir gledelig gjensyn med Elverums publikum. – Alltid like moro, sier Eggum.

Kjøp billett

fredag 10. august


Lunsjkonsert

Elverum Rådhus, foajeen

14:00

Gratis


Les om konserten

Ungdomssymfonikerne består av 88 dyktige og ivrige musikkstudenter fra hele landet. På denne lunsjkonserten får du høre noen av dem i mindre kammerensembler og som solister.

En stor andel av Ungdomssymfonikernes deltakere opp gjennom årene har blitt profesjonelle musikere og årets deltakere er intet unntak. Nivået på dagens unge musikere er skyhøyt og på denne kammerkonserten vil publikum få høre inspirerte utøvere i starten av sin profesjonelle karriere. Det unike pågangsmotet og formidlingsviljen som kjennetegner musikerne i Ungdomssymfonikerne er det verdt å få med seg!

Velkommen til lunsjkonsert!

Gratis

Rådhusplassen 2018

Rådhusplassen, Elverum

18:00

Gratis


Les om konserten

Konserter fra utendørsscenen på Rådhusplassen.
I samarbeid med Elverum Handelsstandsforening.

Gratis

lørdag 11. august


Soloppgangskonsert

Hamardomen

05:00

Kjøp


Les om konserten

NB! Konserten er flyttet til Hamardomen pga. varsel om sterk vind! Hamardomen er også en spektakulær ramme for denne konserten og ut fra det meldte været vil nok også konsertopplevelsen bli mye bedre innendørs.  

Det blir lagt noen billetter til salg i døra før konsertstart.

Før sola titter fram i øst over Hamar by får du oppleve de første tonene fra Mari Boine og hennes band, bestående av Georg Buljo på vokal og gitar, Svein Schultz på bass, Åge Gunnar Augland på trommer og perkusjon og Benjamin Mork på keyboard. Du kan forvente en del sanger fra hennes siste album, See The Woman. Her synger hun for det meste på engelsk. Mari Boine lover også å hente fra noen av sine mange populære låter innen sjangeren verdensmusikk.

PS: Blir du sulten eller trøtt, kan du ty til Norsk Tipping som byr på bakst og kaffe – helt gratis. Det kan være litt godt når konserten begynner klokka fem og du har vært ute i god tid for å sikre deg plass.

Busser fra Elverum og Løten til Hamar:
Kl. 04:00 fra Elverum skysstasjon
Cirka kl. 04:15 fra Løten stasjon

Retur til Løten og Elverum:
Kl. 07:30 fra Hamardomen til Løten og Elverum

Kjøp billett

Kirkekonsert

Elverum kirke

12:00

Gratis


Les om konserten

Et bredt sammensatt program på Elverum kirkes hovedorgel. Musikken er av Edvard Grieg, Johann Sebastian Bach og engelske Percy Whitlock før Arild Sandvolds mektige Orgelsonate i f-moll avslutter konserten.

Gratis inngang. Etter konserten serveres forfriskninger på kirketrappa.

Gratis

Barnas festspill

Rådhusplassen, Elverum

12:00

Gratis


Les om konserten

Maleriverksted
Kunstnerne Mona Grønstad og Morten Gran vil holde en workshop som handler om å lage en fargerik boks. Prosessen og det endelige resultatet av boksen vil til slutt vise hvordan alle deltagende barn kan lage noe i fellesskap. Uttrykket er malerier som vil vokse fram som en fortelling eller en fabel som gir mulighet for flere tolkninger. Grønstad og Gran sier følgende: «Hva oppstår når to kunstnere møter barn og unge som ivrer etter å lage spor på en boks? Å se er en av de viktigste egenskapene som vi bygger på når vi vil inspirere til å male!»

Lydimpro
Kunstneren Morten Gran vil fra scenen i Liv i Leiret vise forestillingen, Lydimpro. Her vil barn og unge gjennom en prosess/handling skape et lydlandskap utviklet etter et improvisert mønster. Barna vil få innføring i musikalske virkemidler som til slutt vil komme ut i en egen kompisjon. Komposisjonen skapes gjennom kommunikasjon mellom musikere og barnas aktivitet. Instrumentene som vil bli benyttet er elektronikk, perkusjon, sang og blåseinstrumenter.

Tre kreative verksteder
Sjøholmen Barnekunsthus inviterer alle barn (3–12 år) til kunstmagi under Barnas Festspill med tre kreative verksteder! Hver hele time starter oppvarming av den kreative hjernehalvdelen og barna tegner til musikk på ruller av ark lagt utover torget. På et bord lages musikkbilder med den bakgrunnen den enkelte vil ha på en lerretsplate, snorer, g-nøkler i piperenser og foam-clay og mosegummi som noter. Kan noen spille det lille musikkstykket du skapte? Kanskje dukker en musiker opp og tar utfordringen! På et annet bord dekorerer vi noe Elverum er kjent for: trær! Skap det vakreste treet og ta det med hjem!

Konsert med Solfa
Den anerkjente vokalgruppen Solfa vil holde konsert fra scenen. Det er sagt at Solfa er Norges beste vokalgruppe. De kan vise til et rikholdig repertoar spesielt egnet for barn og unge. Fra sin base i Hamar, og gjennom sitt fengende, klangfulle og humoristiske utrykk, er dette fremragende entertainment! Solfa framfører kvalitetsunderholdning uten annet enn egne stemmer.

Børli og Sandbeck-konsert med Synergi Music
Synergi Music som består av David Berget fra Elverum og Anders Trongaard fra Flisa, har travle dager og akkurat gjort ferdig sine nye låter med utgangspunkt i tekster av Hans Børli og Vidar Sandbeck. Både Børli og Sandbeck kommenterte begivenheter i sin samtid. De kan også knyttes til temaer som hiphop er opptatt av som utenforskap og annerledeshet. Skog og landsbygd får nok mer et preg av jungel i deres tolkninger. Og kanskje er det akkurat det som må til for at de to hedmarkskunstnerne som begge ville fylt hundre år i år, skal nå ut til et yngre publikum.

Alle innslagene er støttet av Sparebankstiftelsen i Hedmark.

Gratis

PreTalk før Avslutningskonserten

Terningen Arena, Elverum

16:30

Gratis


Les om konserten

Ung på Festspillene inviterer til PreTalk. Komponist Anders Hillborg og dirigent Johannes Gustavsson forteller om stykkene som spilles under Avslutningskonserten – en skandinavisk aften; Hillborg om sin egen komposisjon og Gustavsson om stykkene av Carl Nielsen og Edvard Grieg. Musikerne fra Ungdomssymfonikerne vil spille eksempler på det de to forteller om.

Gratis

Avslutningskonserten – En skandinavisk aften

Terningen Arena, Elverum

18:00

Kjøp


Les om konserten

Anders Hillborg (f. 1954–): Eleven Gates (2005/2006)
No. 1. Drifting into D-major
No. 2. Suddenly in the Room with Chattering Mirrors
No. 3. D Major Still Life
No. 4. Confused Dialogues with Woodpecker
No. 5. Suddenly in the Room with Floating Mirrors
No. 6. Into the Great Wide Open
No. 7. Meadow of Sadsongs
No. 8. Toypianos on the Surface of the Sea
No. 9. String Quartet spiralling to the Seafloor
No. 10. Seafloor Meditation (Whispering Mirrors at the Seafloor)
No. 11. Waves, Pulse and Elastic Seabirds

Edvard Grieg (1843–1907):
Solveigs sang (fra op. 23)
Våren (fra op. 33)
Ved Rondane (fra op. 33)
En svane (op. 25, no. 2)
Zur Rosenzeit (op. 48, no. 5)
Ein Traum (op. 48, no. 6)

Carl Nielsen (1865–1931): Symfoni nr. 3, op. 27 (1910/1911)
1. Allegro espansivo
2. Andante pastorale
3. Allegretto un poco
4. Finale: Allegro

Tittelen til den svenske komponisten Anders Hillborgs verk, Eleven Gates, henspeiler på stykkets inndeling i elleve seksjoner. Komponisten selv sier at man i hvert nytt avsnitt blir ledet inn gjennom en port som går opp smidig eller abrupt. I tillegg har han lekt seg med å gi seksjonene titler av en noe surrealistisk karakter. En amerikansk kritiker skrev at han nøt å høre så mange nye ubrukte lydbilder i verket. Verket ble bestilt og urfremført av Los Angeles Philharmonic under ledelse av Esa Pekka Salonen. Ungdomssymfonikerne vil gjøre den tyske premieren av verket. Hillborg er kjent for en enorm bredde i sin komponering, alt fra orkestermusikk, kormusikk, kammermusikk, men også mer kommersiell pop- og filmmusikk. Han er inspirert av komponister som Brian Ferneyhough og Gyorgi Ligeti.

Sopranen Ann-Helen Moen hører vi i noen av Edvard Griegs mest kjente sanger. «Solveigs sang», hentet fra Peer Gynt og med tekst av Henrik Ibsen trenger vel ingen nærmere beskrivelse. «Våren» og «Ved Rondane» er fra en samling av sanger med tekst av Aasmund Olavsson Vinje. Denne samlingen ble kjent som Griegs første genuine norske sanger og hans melodiske særpreg kommer til sin fulle rett.

De tre siste sangene vi hører av Grieg omhandler alle ulike vinklinger av den romantiske kjærligheten. «En Svane» har tekst av Henrik Ibsen, mens de to tyskspråklige har tekst av henholdsvis Johann Wolfgang von Goethe («Zur Rosenzeit») og Friedrich Martin von Bodenstedt («Ein Traum»).

Carl Nielsen begynte å tenke på sin tredje symfoni på begynnelsen av året i 1910. Han jobbet lenge med å komme på en god idé for førstesatsen og det sies at temaet kom til ham da han satt på trikken. I mangel av et tilgjengelig noteark måtte han skrive det ned på skjorteermet sitt. Symfonien ble raskt en suksess og den mest spilte av Nielsens symfonier i hans samtid. De gode anmeldelsene endret på sett og vis synet på Nielsens musikk og dette verket var i stor grad med på å gjøre komponistens navn kjent. Carl Nielsens tredje symfoni uttrykker, som førstesatsens tittel viser, en spenning (espansiva) som i andresatsen er fullstendig erstattet med en idyllisk ro. Han kladdet to ulike versjoner av andresatsen, der det ferdige resultatet ble med to sangsolister som synger uten tekst. I Carl Nielsens egne programnoter kan vi lese at han med de tekstløse vokalstemmene har forsøkt å skildre en urmenneskelig paradisisk tilstand. Tredje sats er en motsetning til dette igjen og inneholder en tvetydig stemning der både dur og moll, det gode og det onde gir seg tilkjenne. Sistesatsen er i følge komponisten selv arbeidets apoteose. Han har ønsket å vise den sunne moral som ligger i arbeidets velsignelse, en hymne til arbeidet og dagliglivets sunne utfoldelse.

Les mer i notatet på Facebook-siden vår >

Ungdomssymfonikerne ønsker velkommen til en skandinavisk helaften!

Kjøp billett

lukk
Sparebanken1
Hamar Media Elverum Energi Østlendingen Eidsiva
Hedmark fylkeskommune Norsk Kulturfond Elverum Kommune

Sparebanken1
Hamar Media
Elverum Energi
Østlendingen
Eidsiva

Hedmark fylkeskommune Norsk Kulturfond Elverum Kommune