Meny

MENY

Søk

SØK

Festspillene i Elverum FiE
Meny

MENY

Program

2.-10. august 2019

Velg dag:

Alle

2.

4.

5.

10.

Velg dag:

Alle

2.

4.

5.

10.

fredag 2. august


FiE åpningskonsert

Åpningskonserten

Terningen Arena, Elverum

18:00

Kjøp


Johannes Gustavsson, dirigent

Torleif Thedéen, solist

Les om konserten

Festspillene i Elverum 2019 åpner tradisjonen tro med Johannes Rustens ”Ouverture til Elverum”. Ungdomssymfonikerne og Elverum Mannskor leder an og publikum stemmer i til ”Elverumssangen”.

Lutoslawski – Cellokonsert

Lutoslawskis cellokonsert var opprinnelig et bestillingsverk fra Royal Philharmonic Society i London til den kjente cellisten Mstislav Rostropovich og Bournemouth Symfoniorkester. Konserten hadde premiere i 1970 og verket regnes som et av Lutoslawskis mest kjente verk. Solist Torleif Thedéen har selv spilt Lutoslawski cellokonsert for Lutoslawski.

Stravinskij – Petrushka
Stravinskij dro på ferie til Sveits hvor han ønsket å skrive en pianokonsert. Da ballettmesteren Sergej Djaghilev hørte noe av musikken ble han imponert og han så et stort potensial for å gjøre musikken om til en ballett. Stravinskij så for seg en dukke som kom til live mens han skrev musikken. Han ønsket at denne karakteren skulle komme tydelig fram i musikken. Historien handler om en magiker som bringer liv til tre dukker for sitt miniteater. En av disse er den sorgfulle klovnen Petrushka, en er en ballerina og den siste en sterk rival til klovnen. Etter hvert mister magikeren kontroll over dukkene, som begynner å leve sitt eget liv preget av kjærlighet og sjalusi. Med premiere i Paris i 1911, ble Petrushka en perfekt blanding av dramatisk musikk, ballett og kostymer som til sammen ble til en tidløs tragedie som varierer fra det komiske til det mer skremmende.

Kjøp billett

søndag 4. august


Skrik fra Nordhue

Nordhue

22:30

Kjøp


Merete Morken Andersen

Therese Slob

Knut Erik Engemoen

Lars Øyno

Les om konserten

Du sitter ute på fjelltoppen Nordhue 772 meter over havet nær grensen mellom Løten og Elverum. Du og noen hundre andre så sola gå ned i vest for en snau time siden. Med den forsvant utsikten over Hedmarksvidda og store deler av Sør-Østerdal. Nå er det mørk på alle kanter. I et dunkelt lys på scenen ser du silhuetten av en mann: Alias Edvard Munch.

”Skrik fra Nordhue” er en spektakulært, overraskende og underholdene forestilling med
internasjonale og lokale samtidskunstnere. De har skrevet, komponert og framfører ukjente og kjente historier i en musikalsk, rocka og poetisk tidsreise. Utgangspunktet for forestillingen er Munchs verdensberømte maleri ”Skrik”. I 1893 representerte det noe tidstypisk og noe annerledes. Det brøt med tradisjonen om å male fotografisk og uttrykte i stedet svært sterke følelser. Topp3 som står bak produksjonen i samarbeid med blant andre Festspillene i Elverum og Teater Innlandet, spør hva som gjør Skrik aktuelt i dag.

Det kunstneriske svaret får publikum fra nyskrevne tekster av Merete Morken Andersen (Hamar) og Sigmund Løvåsen (Trysil) kombinert med eldre tekster av Dagny Juel, Stanislaw Przybyszewski og Edvard Munch. Frode Haltli (Våler) står for den nyskrevne musikken sammen med Andrej Nebb fra Polen. Andre musikere er Ole Nilssen (Løten), Espen Wensaas, Rasmus Kjorstad og Ådalsbruk musikkforening (Løten). Blant skuespillerne finner vi Knut Erik Engemoen (Elverum), Hanne Dieserud, Julie Moe Sandø og Lars Øyno. Danserne er fra Ps:Dance i Hamar, koreografert av Therese Slob (Hamar). Initiativtakere og medvirkende er Topp3: Kulturarbeider Kristin Solberg (Løten), scenograf og billedkunstner Erik Annar Evensen (Løten / Ringsaker) og regissør Brantzeg (Ringsaker), som har regien for Skrik på Nordhue sammen med Lars Øyno.

”Skrik fra Nordhue” er støttet av Norsk Kulturråd, Fritt Ord, Fond for utøvende kunstnere, Løten og Elverum kommuner.

Kjøp billett

mandag 5. august


Score spillmusikk konsert

Terningen Arena, Elverum

19:00

Kjøp


Ungdomssymfonikerne

Les om konserten

Ungdomssymfonikerne med det beste fra spillmusikken

Mandag 5. august blir Terningen Arena scene for en opplevelse utenom det vanlige: SCORE spill-konsert med musikk fra dataspill som Conan, Battlefield, Assasins creed og Skyrim. Ungdomssymfonikerne presenterer noe av det ypperste fra spillmusikken som millioner av mennesker elsker.

Festspillene i Elverum og Ungdomssymfonikerne ønsker å la gamere som sjelden eller aldri går på klassiske konserter få et innblikk i ”vår” verden. Klassisk musikk er overalt, men mange tenker muligens ikke over det. I veldig mye av det millioner av mennesker konsumerer av spill, tegnefilmer og andre filmer er det utdrag av klassiske stykker og musikk inspirert av den klassiske musikktradisjonen. Med SCORE bygger festspillene en bro til unge med lidenskaper der fellestrekkene er flere enn man i utgangspunktet skulle tro.

Solist på SCORE er sangeren Sabina Zweiacker fra Sverige. Hennes vakre sopranstemme lyser opp i de sarte partiene før stemningen skifter til voldsom dramatikk. Konferansier er Joachim Haraldsen, også kjent som Noobwork. Han opprettet YouTube-kanalen sin i februar 2013. Nå har han rundt 200 000 abonnenter og mer enn 124 millioner visninger. Dirigent er Håkon Daniel Nystedt, som begynte sine studier på Norges Musikkhøgskole. Han mottok i 2007 KORK-prisen som «ung og lovende». I 2009 begynte han på soliststudiet i orkesterdirigering ved Det Kongelige Danske Musikkonservatorium. Publikum settes i stemning allerede på vei inn i Terningen og det legges til rette for en skikkelig happening.

Kjøp billett

lørdag 10. august


Avslutningskonserten

Terningen Arena, Elverum

18:00

Kjøp


Eliahu Inbal, dirigent

Les om konserten

Avslutningskonserten under Festspillene i Elverum blir Mahlers 9. symfoni med Ungdomssymfonikerne under ledelse av den verdenskjente dirigenten Eliahu Inbal. Han gjestet orkesteret med stor suksess i 2018.

Mahler komponerte symfoni nr 9 i løpet av sommeren 1909. Verket er preget av hans tidlige komposisjoner i bruk av form, motiv og metode, men perfeksjonert av en erfaren komponist. Begynnelsen av symfonien har blitt sammenliknet med oppvåkningen fra en drøm. Verket handler om livet og døden og førte til flere diskusjoner om metafysiske spørsmål i kunsten. Alban Berg skrev om verket: «Den første satsen er det mest himmelske Mahler noensinne har skrevet. Det er uttrykket for en eksepsjonell kjærlighet til denne jorden, lengten etter å leve i fred, for å nyte naturen på det dypeste, før døden kommer. Fordi den kommer ubarmhjertig. Hele satsen er en dødsforestilling. Alt som er jordisk og drømmende kulminerer i dette … ‘

Kjøp billett


lukk
Sparebanken1
Hamar Media Elverum Energi Østlendingen Eidsiva
Hedmark fylkeskommune Norsk Kulturfond Elverum Kommune

Sparebanken1
Hamar Media
Elverum Energi
Østlendingen
Eidsiva

Hedmark fylkeskommune Norsk Kulturfond Elverum Kommune