Laster Arrangementer

« Alle Arrangementer

Ungdomssymfonikerne med Amalie Stalheim

8. august 2020 kl. 19:00 21:00

Hovedkonserten med cellist Amalie Stalheim som solist og Johannes Gustavsson som dirigent for Ungdomssymfonikerne, inneholder mange spennende og mye spilte verker. Her kan du lese mer om hver enkelt av dem.

Beethovens Leonore Ouverturen nr 3. er en av fire ouverturer Beethoven skrev til sin opera Leonore. Operaen fikk senere navnet Fidelio og er den eneste operaen Beethoven har skrevet. Musikken er svært dramatisk og gjennom musikken fortelles store deler av operaens handling. Derfor skrev Beethoven en fjerde versjon av ouverturen, denne er vesentlig mindre dramatisk men som passer bedre til resten av operaen. Ouverture nr 3 har derimot blitt svært populær og spilles ofte i konsertsaler verden over.  

Elgars cellokonsert er en av de mest spilte verkene for cello og orkester. Konserten som er skrevet i 1919 og er et av de siste verkene Elgar skrev i sin karriere. Under førsteverdenskrig vurderte Elgar å slutte som komponist da han mente et liv i Europa ikke ville bli det samme igjen etter en slik massiv ødeleggelse. I denne perioden skrev han svært lite ny musikk. Men i løpet av 1918 begynte han igjen for fullt å skrive ny musikk som var mer melankolsk, følsom og dempet enn hans tidligere verk. Cellokonserten er et av de mest kjente verkene fra den nye stilen til Elgar, og er også et av de siste store verken han skrev i sin karriere.

Gåsemor forteller av Raveler et lekent og eventyrlig verk inspirert av «Gåsemors eventyr» av Charles Perrault. Ravel var glad i barn, og satt ofte barnevakt for barna til et vennepar. Til disse barna skrev han ofte små pianostykker. Gåsemor forteller ble skrevet som en pianoduett i den anledning. Ravel likte pianoduetten så godt at han siden orkestrerte verket før han så utvidet orkesterstykket til en ballett i 1912. Verket viser Ravels eminente orkestrering i møte med barnlige melodier, noe som sammen gir en velklingende klangfarge på et fantasifullt og lekent orkesterverk.

Sibelius Symfoni nr. 7 skrevet i 1924, er et av Sibelius siste store verk. Symfonien er består av kun én sats, i motsetning til en mer tradisjonell symfoniform som består av fire satser. Sibelius ga verket navet «Fantasia sinfonica I» da den kun bestod av en sats. Etter premieren i Sotckholm i 1924 og en påfølgende konsert i Kølbenhavn samme år, valgte Sibelius imidlertid å endre navnet til Symfoni nr. 7, da han mente verket kunne regnes som en symfoni til tross for at det kun består av én sats. Symfoni nr. 7 er med sin livlige og majestetiske melodier et av Sibelius mest populære verk.


JOHANNES GUSTAVSSON

Johannes Gustavsson har siden februar 2017 vært engasjert som kunstnerisk leder for Ungdomssymfonikerne. Han er kjent for sin energi, karisma, eleganse og følsomhet – egenskaper som har gjort ham svært etterspurt som dirigent for både symfoniorkestre og operaer i Norden og utenlands. Han jobber jevnlig med alle de store orkestrene i sitt hjemland Sverige, men også i Norge og Danmark. Gustavsson ble utnevnt til sjefdirigent i Wärmlands-operaen i Sverige ved starten av sesongen 2015/16. Han studerte bratsj med Lars Anders Tomter og fortsatte deretter med dirigentstudier ved Norges musikkhøgskole med Ole Kristian Ruud og Olav Anton Thommessen.

AMALIE STALHEIM

Amalie Stalheim er vinneren av Kungliga Musikaliska akademins store musikkonkurranse, Solistpriset 2018. Tidligere har Amalie vunnet første pris i Ljunggrenska Konkurransen og Yamaha Music Foundation Europe Competition. Høydepunkter fra sesongen 2018/2019 er solistoppdrag med blant andre Kungliga Filharmonien i Stockholm, Kuopio Symfoniorkester, Svenske Radioorkesteret, Bergen Filharmoniske orkester og Kringkastingsorkesteret. Amalie er en aktiv kammermusiker og blir jevnlig invitert til internasjonale festivaler i inn- og utland.  Amalie spiller på en cello bygget av F. Ruggieri i 1687 som er utlånt av Anders Sveaas Allmennyttige Fond.

UNGDOMSSYMFONIKERNE 2020

I år presenterer vi Ungdomssymfonikerne i et mindre format enn tidligere på grunn av Korona-situasjonen. I henhold til smittevernsreglene er det ikke tatt inn deltakere fra andre land enn Norge. Antallet musikere er holdt nede på et nivå som gjør det praktisk mulig å gjennomføre øvinger og konserter etter smittevernsreglene.

Elverumshallen

Torggata 18
Elverum, 2408 Norge
+ Google-kart
62 41 01 88
https://www.elverum.kommune.no/kultur-idrett-og-fritid/elverumshallen