Meny

MENY

Søk

SØK

Festspillene i Elverum FiE
Meny

MENY

St. Olav til Sunde!

Nå blir det ekstra moro lørdag 8. september på Vidar Sandbeck 100 års-jubileumsforestilling i Oslo Konserthus. Tildelingen av St. Olavs Orden til Øystein Sunde finner nemlig sted nettopp der og da!

.
Ordfører i Åmot og i ledelsen for Sandbeckjubileet, Ole Gustav Narud, gratulerer Øystein Sunde med ordenen. Han synes det er ærefullt også for Vidar Sandbeck og Sandbeckjubileet at det skjer nettopp på den største av årets markeringer av 100-årsjubileet. Øystein Sunde uttalte til Sandbeckjubileet i forbindelse med 100-årsdagen til Vidar Sandbeck at han gjennom arbeidet med plata Gull ifra Grønne Skoger (2003) hadde oppdaget flere låter som han aldri hadde hørt før, spesielt de lyriske visene: «Han opplevde vel, som meg, at det ikke er så lett å bli tatt på alvor når man har fått seg et par brakkeveltere av noen moroslagere.»

På Slottets hjemmesider står det at Den Kongelige Norske St. Olavs Orden tildeles som «belønning for utmerkede fortjenester for Norge og menneskeheten». I 2017 mottok Øystein Sunde både Vidar Sandbecks kulturpris, Regnbågåbrua og Hedmark fylkeskommunes kulturpris. I Kongens fravær er det Fylkesmannen i Hedmark, Sigbjørn Johnsen, som har fått det ærefulle oppdraget å overrekke ordenen til Sunde. Han vil ikke røpe innholdet i talen han skal holde i Oslo Konserthus, men valget av tid og sted er ikke tilfeldig.

Vidar Sandbeck har inspirert og gledet mange, også artister som fortsatt holder i gitaren. Da Sigbjørn Johnsen var finansminister fikk han gleden av å overrekke Sandbeck Kongens fortjenstmedalje i gull og opptre i samme program som ham. På DaCapo 30. januar i 1992, dagen før selvangivelsen skulle leveres, framførte finansministeren «Pengegaloppen». Han fikk god attest av Sandbeck selv. 11 år senere fikk den samme sangen en ny runde med stor popularitet, takket være Øystein Sundes tolkning.

lukk